Μήλο …το αμαρτωλό!

μήλοΟ απαγορευμένος καρπός των πρωτόπλαστων αλλά και το πιο δημοφιλές φθινοπωρινό φρούτο!

Η καταγωγή του τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου.  Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου  7.500 ποικιλίες παγκοσμίως, αν και στην Ελλάδα οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα Red Delicious (κόκκινα μήλα), τα Golden Delicious (κίτρινα μήλα) και τα Granny Smith (πράσινα μήλα).  Σε μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται και τα jonagold, τα gala, τα πιλαφά και τα φιρίκια.

Όλες οι ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αλλά πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Διατροφική σύσταση

Τα 100γρ. μήλο έχουν 47 θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.

 Τι μας προσφέρει;

Εκτός από τους συμβολισμούς που το συνοδεύουν, το μήλο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας!  Πρόκειται για ένα φρούτο που εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία μας.

  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
  • Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση άρα προστατεύει την υγεία μας
  • Χαρίζει τόνωση και ενέργεια
  • Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου
  • Ενισχύει την μνήμη και βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ
  • Πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινική δράση
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η φλούδα των μήλων είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.  Για τους λόγους αυτούς είναι σαφώς  καλύτερα να τα καταναλώνουμε με τη φλούδα, αφού φυσικά τα έχουμε πλύνει σχολαστικά με άφθονο νερό για την απομάκρυνση των χημικών.  Η καλύτερη επιλογή είναι φυσικά τα μήλα βιολογικής καλλιέργειας.