Το πορτοκάλι ανεβάζει την πίεση…;

πορτοκάλι

Πρόκειται για έναν διατροφικό μύθο που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Συνηθίζεται μάλιστα μετά την αιμοδοσία να προσφέρεται μια πορτοκαλάδα.  Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι βέβαια για την αύξηση της πίεσης, αλλά για τόνωση και ενδυνάμωση του αιμοδότη.

Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο.  Σύμφωνα με πολλές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Είναι γνωστό ότι για την αύξηση της πίεσης ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο (αλάτι).  Το νάτριο δημιουργεί κατακράτηση υγρών συνεπώς αυξάνει τον όγκο του αίματος και κατ’ επέκταση την πίεση.

Δυστυχώς πολλοί υπερτασικοί αποκλείουν από τις διατροφικές τους συνήθειες το πορτοκάλι πιστεύοντας ότι θα αυξήσει την πίεσή τους. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι το πορτοκάλι δεν μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο.  Συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει τους υποτασικούς ούτε φυσικά να αποκλειστεί από τις διατροφικές συνήθειες των υπερτασικών.

Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πορτοκάλια ανεξάρτητα από τις τιμές της πίεσής μας, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει την καρδιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.