Φτιάξτε φρέσκο σπιτικό ψωμί!
Υλικά
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο ξερό
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσια
1 φλυτζάνι ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε 1 φλυτζάνι αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το δεντρολίβανο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με ¾ φλυτζανιού νερό μέχρι να είναι χλιαρά. Τα ανακατεύετε με το μείγμα της μαγιάς. Προσθέτετε τις ελιές ψιλοκομμένες. Προσθέτετε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχετε μια μαλακιά ζύμη. Ζυμώνετε καλά για μερικά λεπτά. Αλευρώνετε τα χέρια σας και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα. Την βάζετε σε λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνετε δυνατά, πλάθετε σε σχήμα φραντζόλας ή ατομικά ψωμάκια, τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και αφήνετε πάλι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια με ένα πινέλο αλείφετε αυγό χτυπημένο με λίγο νερό. χλιαρό. Τέλος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (220 βαθμούς) μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.