Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος;

λίπος

Κατά καιρούς ακούμε να αποδίδονται σε κάποιες τροφές διάφορες «μαγικές» λιποδιαλυτικές ιδιότητες!   Το γκρειπφρουτ, το λεμόνι, ο ανανάς, το μηλόξιδο, τα καυτερά μπαχαρικά, το πράσινο τσάι και ο καφές είναι μερικές από αυτές!   Πολλές από αυτές τις τροφές έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα έντονη αντιοξειδωτική και διουρητική δράση, αλλά δυστυχώς καθόλου λιποδιαλυτική.

Στην πραγματικότητα, κάποιες τροφές περιέχουν ουσίες οι οποίες ενισχύουν την τροφική θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή θερμότητας στο σώμα από την κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της πέψης.  Αυξημένη θερμογένεση συνεπάγεται και αύξηση των καύσεων του οργανισμού μας και τελικά μια μικρή προσωρινή αύξηση του μεταβολικού μας ρυθμού.  Με αυτήν την έννοια λοιπόν κάποιες τροφές ενδεχομένως να βοηθούν συμπληρωματικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Δυστυχώς λοιπόν για όλους μας δεν μπορούμε να διαλύσουμε το λίπος καταναλώνοντας κάποια θαυματουργή τροφή!  Μπορούμε όμως να διαλύσουμε αυτόν τον διατροφικό μύθο που κυριαρχεί εδώ και χρόνια! Ο μοναδικός τρόπος να «κάψουμε» το περιττό λίπος, είναι να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάμε, ακολουθώντας ένα υγιεινό και ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής και παράλληλα αυξάνοντας την σωματική μας δραστηριότητα.