Η λαϊκή αντίληψη που υποστηρίζει ότι «η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο», φυσικά και δεν ευσταθεί! Η αλήθεια είναι ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η γυναίκα χρειάζεται καθημερινά 300 θερμίδες επιπλέον από αυτές που προσλάμβανε πριν την σύλληψη (με το δεδομένο ότι είχε φυσιολογικό βάρος). Οι επιπλέον αυτές θερμίδες δεν είναι απαραίτητες στο 1ο τρίμηνο, αλλά κυρίως στο 2ο και το 3ο και οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται αυτή η ενίσχυση είναι τρεις:
α) για να τραφεί το έμβρυο,
β) για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο βάρος της μητέρας και
γ) για να αντεπεξέλθει το σώμα της μητέρας στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.
Πόσα κιλά πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη;
Το βάρος που θα πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθορίζεται από το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Για να μάθουμε λοιπόν πόσα κιλά πρέπει να πάρουμε στην εγκυμοσύνη, πρέπει να υπολογίσουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
ΔΜΣ = Βάρος (kg) / Ύψος (m)2
Δείκτης Μάζας Σώματος | Προτεινόμενη Αύξηση Βάρους |
<19,8 | 12,5 – 18 κιλά |
19,8 – 26,0 | 11,5 – 16 κιλά |
26,1 – 29,0 | 7 – 11,5 κιλά |
>29 | 6 – 8 κιλά |
Ποιες είναι διατροφικές απαιτήσεις στην εγκυμοσύνη;
Η διατροφή της εγκύου έχει καθοριστική σημασία για το έμβρυο! Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι ανάλογες με το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου. Στην περίπτωση που οι απαιτήσεις αυτές δεν ικανοποιούνται, αρχίζουν να εξαντλούνται τα αποθέματα της μητέρας και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της αλλά και για την υγεία του εμβρύου.
Πρωτεΐνες
Η αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου καθώς επίσης και η ανάπτυξη του εμβρύου, αυξάνουν τις απαιτήσεις σε πρωτεΐνες ιδιαίτερα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο. Οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να καλυφθούν καταναλώνοντας ποικιλία ζωικών τροφίμων όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, αλλά και όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.
Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη, την λειτουργία και την δομή του εγκεφάλου του εμβρύου. Αν η δίαιτα της εγκύου περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά, εξασφαλίζει μια επαρκή πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Προσοχή απαιτείται στην συχνή κατανάλωση μεγάλων ψαριών με υψηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο όπως ο τόνος και ο ξιφίας.
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 50% των θερμίδων που καταναλώνει ημερησίως μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη. Υδατάνθρακες προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και αποτελεί βιταμίνη μεγάλης σημασίας για την εγκυμοσύνη, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και στη δημιουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων. Οι απαιτήσεις λοιπόν σε φυλλικό οξύ διπλασιάζονται κατά την εγκυμοσύνη και μπορούν να καλυφθούν καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά. Κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται καθημερινή λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος.
Σίδηρος
Η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεται σίδηρο για να ανταπεξέλθει στην αύξηση του όγκου του αίματός της και να δημιουργήσει αποθέματα για το έμβρυο. Το σώμα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη προσαρμόζεται σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς η εμμηνορρυσία διακόπτεται και η απορρόφηση του σιδήρου σχεδόν τριπλασιάζεται. Παρ’ όλα αυτά τα αποθέματα γρήγορα μπορούν να στερέψουν αν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη σιδήρου. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια. Η απορροφητικότητα του σιδήρου από τον οργανισμό είναι υψηλότερη αν παράλληλα καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται καθημερινή λήψη συμπληρώματος σιδήρου.
Ασβέστιο
Το έμβρυο χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου ιδιαίτερα κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς τότε ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του σκελετού, γίνεται η ασβεστοποίηση των οστών και διαμορφώνονται τα δόντια. Γι’ αυτό συνιστάται η αύξηση στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι καλή πηγή ασβεστίου. Κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται καθημερινή λήψη συμπληρώματος ασβεστίου.
Προσοχή!
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα φάρμακα είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία και το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.